The Ocean Cleanup echt zo duurzaam?

Boyan-Slat

The Ocean Cleanup by Boyan Slat.

Boyan Slat (1994) is een Nederlandse uitvinder en ondernemer die technologieën creëert om maatschappelijke problemen op te lossen. Hij is de oprichter en CEO van The Ocean Cleanup, een groep die geavanceerde systemen ontwikkelt om de oceanen van plastic te ontdoen.

In plaats achter het plastic aan te gaan, heeft Boyan een systeem ontwikkeld die door de oceaanstromen wordt aangedreven, het plastic zou zich concentreren en de theoretische opruimingstijd van millennia tot enkele jaren zal verminderen. In februari 2013 is hij gestopt met zijn studie Aerospace Engineering aan de TU Delft om The Ocean Cleanup te starten. Het eerste opruiming prototype werd in juni 2016 ingezet en The Ocean Cleanup bereidt zich nu voor op het eerste full-scale operationele systeem in de Great Pacific Garbage Patch voor het begin van 2018.

Maar is the Ocean Cleanup dan wel zo efficient? Het ruimt het plastic op uit de zee wat er nu al ligt, maar het plastic blijft komen en de productie van plastic wordt alleen maar meer. Hoe lossen zij dit op? Of hoe lossen wij dit op?

Plastic probleem

Volgens berekeningen van het Amerikaanse National Center for Ecological Analysis and Synthesis komt er jaarlijks tussen de 4,8 miljoen en 12,7 miljoen ton plastic in zee terecht. Veruit het grootste deel hiervan komt van een kleine groep landen, met name in Azië (zie onderstaande wereldkaart). De economie van deze landen groeit momenteel hard, maar de afvalverwerking is niet goed geregeld. De 20 meest vervuilende landen zorgen samen voor 83% van de wereldwijde plasticvervuiling. Zo’n 155 miljoen ton wegwerp plastic per jaar.

Volgens de Plastic Soup Foundation wordt op dit moment jaarlijks 311 miljoen ton nieuw plastic gemaakt. Ongeveer de helft is voor eenmalig gebruik en wordt direct weggegooid. De meeste soorten plastic zijn niet afbreekbaar. De hoeveelheid plastic afval in de wereld groeit dus in ontstellend tempo. Verwacht wordt dat de plasticproductie de komende jaren nog enorm zal toenemen, doordat de wereldbevolking en economie steeds verder groeit.

turtle-sea-wasteIn 2050 zal het plastic probleem verdubbelen als wij er nu niks aan doen. Per jaar wordt er 8 million ton plastic in de zee gegooid meer dan 50% zakt naar bodem…“There is no floating island of plastic there is plastic smog” “Microplastic is the biggest problem”Dus is de oceanclean up dan wel zo efficient?

 

Source: http://www.srsl.com/
Source: Documentaire ‘A plastic ocean’

 

Hoe gaat de Ocean Cleanup in zijn werking?

Schermafbeelding 2017-06-29 om 15.24.09Schermafbeelding 2017-06-29 om 15.25.17Schermafbeelding 2017-06-29 om 15.25.40Schermafbeelding 2017-06-29 om 15.25.58

Wat wil The Ocean Cleanup bereiken?

Doordat er minder plastic in de zee is, is dat beter voor het milieu. Aangezien de ozonlaag steeds dunner wordt door alle problemen hoopt The Ocean Cleanup hiermee de natuur te helpen. The Ocean Cleanup wil binnen 10 jaar 42% van het plastic uit de zee halen. En uiteindelijk 100% van het plastic uit de oceaan te halen. Dus geen plastic meer in de zee, meer vissen die blijven leven = een beter milieu. Het plastic wordt gerycled tot nieuwe producten. De producten worden verkocht en dit geld zal terugkomen naar The Ocean Cleanup zodat ze zelfvoorzienend worden en The Ocean Cleanup groter kan worden. Een deel van het plastic zal brandstof worden voor de schepen.

Schermafbeelding 2017-06-29 om 15.50.13

Diagrammen

De voorspelling van The Ocean Cleanup hoe het plastic zal verminderen in de oceaan. De blauwe stijgende lijn is de hoeveelheid aan kilogram per vierkante meter dat continue zal stijgen door de jaren heen. De groene lijn geeft de daling aan die The Ocean Cleanup ons beloofd.

Schermafbeelding 2017-06-29 om 15.51.16

 

Deze diagram weergeeft hier de voorspeling die wij hebben gemaakt doormiddel van ons onderzoek. Vanaf 2020 zal het plastic probleem afnemen maar na 2050 zal het blijven fluctueren.

 

 

Interview professor Kaminski TU Delft.

Professor Kaminski is hoogleraar Scheeps- en Offshore Constructies bij de TU Delft en zit bij de boord van the Ocean Cleanup

kaminski_lech_dpp07db0a0b0b3232_548x365“Het meest belangrijk is de side-effect van The Ocean Cleanup; Het bewustzijn van de mensen. Simpele oplossingen zijn altijd het moeilijkst te vinden. Het plastic dat drijft dat komt in ons eten dit is het probleem waar The Ocean Cleanup zich op focust. Het plastic op de bodem is dus een totaal ander probleem, op de bodem leeft minder dan rond de zeespiegel en hier komen onze voedzame producten vandaan. The Ocean Cleanup kan maar één ding doen; de oceaan schoonmaken. Andere bedrijven moeten de verdere problemen oplossen zoals bijvoorbeeld het plastic op de bodem.

In gesprek Stefan Coester van adidas

Het oplossen van het plastic op de bodem van de zee zal een lange termijn doel zijn. Het verminderen is meer de prioriteit. Wanneer meer grote bedrijven mee gaan doen met het opruimen, zal het al veel schelen. Het is een kwestie van alle beetjes helpen. Wij verkopen ook kleding waar de plastic-microvezels in zitten deze komen helaas ook in het water. Het doel is om eerst zelf verantwoordelijk bezig te zijn. Wanneer het zelf gebeurd en het veel impact levert, kan er gekeken worden naar hoe we andere er ook toe kunnen zetten. Een oplossing om te voorkomen dat de microvezels in de zee terecht komen is voor op de lange termijn.

Waarom er vanuit de regeringen niet wordt gehamerd dat wij als mensheid met zijn allen wat aan de zee moeten doen weet ik ook niet.                                                                                                                                               Zoals Parley zegt; “If oceans die we die” Het is een mogelijkheid om scholen te pushen om meer les te geven in het plastic probleem, echter zou ik het bij het probleem zelf aanpakken, de mens die het nu al doet.adidas-trefoil-logo-14A4B5F662-seeklogo.com

 

 

 

Onze alternatieve oplossingen

Recycled park & Phytoremediation

Het recycled park; vangt het plastic afval op voordat het de Noordzee bereikt.
Drijvende parken gerealiseerd door het plastic te recyclen tot platforms.
Phytoremediation; het gebruik van groene planten om grond en water te ontgiften.

wpb462a307_05_06

Plastic afval wordt opgevangen voordat het de Noordzee bereikt. Drijvende parken gerealiseerd door het plastic te recyclen tot platforms. Recycled park is het voorstel om de plastic vervuiling in de Nieuwe Maas op te vangen, vlak voordat het de Noordzee bereikt. Het opgevangen plastic wordt hergebruikt/recycled om een nieuwe waarde aan de rivier te geven. Van het plastic worden drijvende bouwstenen gemaakt voor een nieuwe groenvoorziening; het drijvend park.

Plastic afval vormt een structureel probleem in open wateren. Via rivieren komt een groot deel van het zwerfafval terecht in zeeën en oceanen, waar het onderdeel wordt van een wereldwijde vervuiling. De Nieuwe Maas is een belangrijke rivier, die vervuiling meeneemt vanuit het binnenland tot in de Zee.

Het voorstel is een initiatief van WHIM architecture en de Recycled Island Foundation in samenwerking met de Gemeente Rotterdam, Wageningen Universiteit (WUR), Rijkswaterstaat en HEBO maritiemservice. Vanuit de gemeente Rotterdam is er de wens om meer groenvoorzieningen te realiseren. Drijvend groen kan daar een onderdeel van zijn in de vorm van een drijvend park of groene kade. Het plastic in de Nieuwe Maas is nog redelijk vers en daardoor waarschijnlijk goed te recyclen. Wat de beste wijze van recyclen is, laten wij onderzoeken door de WUR. HEBO maritiemservice heeft veel ervaring met het verwijderen van plastic afval uit de Rotterdamse Haven. Deze kennis zetten we in bij het plaatsen van de plastic opvang-systemen. Hiermee kunnen wij voorkomen, dat plastic afval via de Nieuwe Maas in de Noordzee terecht komt.

Het plastic krijgt een nieuwe waarde als drijvend vermogen voor groen-voorzieningen. Drijvend groen is een meerwaarde voor de stad Rotterdam, maar zal ook een ecologische functie krijgen in de rivier. De bouwstenen worden zo ontworpen, dat niet alleen aan de bovenkant nieuw leven kan ontstaan, maar ook aan de onderkant moet zich nieuw leven in het water gaan nestelen.

Source: http://recycledpark.com/

phytoremediation_process

Natuurlijke oplossing

Phytoremediation het gebruik van groene planten om grond en water te ontgiften. Kennis van de fysiologische en moleculaire mechanismen van Phytoremediating is in de afgelopen jaren ontstaan, samen met biologische strategieën die zijn ontworpen om Phytoremediation te optimaliseren en te verbeteren. Daarnaast hebben verschillende veldproeven de haalbaarheid bevestigd van het gebruik van planten voor milieu opruiming.

Phytoremediation kan worden toegepast wanneer de bodem of statische wateromgeving vervuild is of lijdt aan lopende chronische vervuiling voorbeelden waar fytoremediatie succesvol is gebruikt, is bij de de restauratie van verlaten metaalmijn werkzaamheden.
Veel planten zoals mosterdplanten, alpine pennycress, hennep en pigweed hebben bewezen succesvol te zijn bij hyper accumulerende verontreinigingen op giftige afval plaatsen. In de afgelopen 20 jaar is deze technologie steeds populairder geworden en wordt deze soort oplossing steeds meer ingezet op plekken met vervuiling met lood, uranium en arseen. Een belangrijk nadeel van fytoremediatie is dat het een langetermijnverbintenis vereist, omdat het proces afhankelijk is van het vermogen van een plant om te groeien en te bloeien in een omgeving die niet ideaal is voor normale plantengroei.

Voordelen: De kosten van de phytoremediation zijn lager dan die van traditionele processen.De planten kunnen gemakkelijk gemonitord worden. De mogelijkheid tot herstel en hergebruik van waardevolle metalen. Het is mogelijk de minst schadelijke methode omdat het natuurlijk voorkomende organismen gebruikt en de omgeving in een meer natuurlijke toestand behoudt.

Beperkingen: Phytoremediation is beperkt tot het oppervlak en de diepte die door de wortels wordt bezet. Langzame groei en lage biomassa vereisen een langetermijnverbintenis. Met plantengerelateerde saneringssystemen is het niet mogelijk om het uitlogen van verontreinigingen volledig in het grondwater te voorkomen (zonder de volledige vervuiling van de besmette grond, die op zichzelf niet het probleem van besmetting op te lossen) Het overleven van de planten wordt beïnvloed door de toxiciteit van het besmette land en de algemene toestand van de bodem. Bio-accumulatie van verontreinigende stoffen, met name metalen, in de planten die dan in de voedselketen komen, van de primaire consumenten naar boven of de veilige verwijdering van het betrokken plantaardige materiaal vereisen.

Dus is The Ocean Cleanup wel zo efficient?

Het belangrijkste van The Ocean Cleanup is dat zij een groot probleem aanpakken. Dat ze de aandacht trekken op de vervuiling van de oceaan en zo andere bedrijven en mensen aanzetten tot nog meer aanpak van de vervuiling in de oceaan.

Zodra grote bedrijven, regeringen en de mensen meer over dit probleem te weten komen en dit onderzoeken kan er steeds meer verholpen worden. Zoals het recycled park ook bezig is met het plastic tegenhouden in de rivieruitmondingen en phytoremediation (het gebruik van groene planten om grond en water te ontgiften) meer geplant zou kunnen worden.

Na ons onderzoek is de Ocean Cleanup voor nu efficiënt. Voor in de toekomst niet. Omdat de Ocean Cleanup het niet in zijn eentje red. Er moeten meerdere instanties zijn om het plastic uit de oceaan te houden. Dit begint al bij jezelf. 

One comment

 1. Ocean Cleanup
  Project gemaakt door:
  Carmen
  Nick
  Project
  THE OCEAN CLEANUP ECHT ZO DUURZAAM?

  De 3 P’s
  People: Voor de people gaat het heel erg over dat wij bewust moeten worden en dat het wij het probleem zelf kunnen verminderen als we zelf wat beter opletten. Jullie hebben het er in het kort over gehad hoe die bewustheid er zou moeten komen. Ook was het misschien een idee dat op scholen kinderen er al veel meer les in zouden moeten krijgen.
  Planet: De Ocean Cleanup is in goed voor de planet alleen het heeft zo zijn berekeningen. Hoe wij het zien is de Ocean Cleanup haalt eigenlijk het plastic weg waar de gemiddelde mens zich van bewust is en wat zichtbaar is. Wat de Ocean Cleanup niet doet is het afval weghalen wat wij niet zien zoals wat dieper in de zee licht of het microplastic (Wat in ons H&M verslag ook al een probleem was).
  Profit: De Profit van de Ocean Cleanup is om dit moment goed voor wat het kan. Alleen wat jullie al in het verslag vertelde is het kan maar een ding en dat is verzamelen en wat er vervolgens mee gebeurt moeten andere bedrijven eigenlijk oplossen.
  Relevante projecten, theorieën, materialen/technieken
  Jullie hebben hebben voor het verslag verschillende diagrammen en grafieken gemaakt om jullie verhaal te verduidelijken. Jullie hebben ook gezocht naar andere mogelijkheden tegen plastic vervuiling en die vergeleken met de ocean cleanup en wat van die projecten de sterken en minder sterke punten zijn. Met de diagrammen hebben jullie goed verbeeld hoe de Ocean Cleanup te werk gaat.
  Mening en ingenomen standpunt
  THE OCEAN CLEANUP ECHT ZO DUURZAAM?
  Jullie zijn eigenlijk op een hele kritische manier gaan kijken naar The Ocean Cleanup en of het duurzaam is. Want het klinkt allemaal heel mooi want we gaan het verzamelen uit de oceaan en jullie zijn gaan onderzoeken of er ook nog andere oplossingen zijn.
  Relevante personen:
  jullie hebben een Interview professor Kaminski TU Delft en Stefan Coester van adidas, goed dat jullie met twee verschillende bronnen een interview hebben gedaan. Met professor Kaminski hebben jullie besproken over de side effects van de Ocean Cleanup en dat mensen meer bewust moeten worden. Met Stefan Coester over wat de regering of scholen zouden kunnen doen en over de microvezels die ook helaas vrijkomen in hen kleding. Of dat iets is voor de lange termijn vinden wij zelf een beetje een lastig standpunt, maar ze gebruiken al gerecycled plastic dus dat is sowieso positief.

  Eigen experimenten:
  Met de eigen experimenten hebben jullie onderzoek gedaan naar of er nog andere oplossingen zijn voor de plastic vervuiling.
  Uitwerking verslag:
  Een goed verslag met eerst wat algemene informatie over de Ocean Cleanup en wat jullie vraagteken is bij of het nou zo duurzaam is. Twee verschillende bronnen met interview erin gedaan, wee andere alternatieven en de conclusie. Het enige wat wij misschien miste in het onderzoek, hoe willen zij mensen meer bewust maken, hebben ze daar een bepaald plan voor. Wat hoe doel is natuurlijk om iedereen te kunnen bereiken met dit grote probleem.

  Robin Cuppens en Axel Verwee

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s