2 comments

 1. Alternatief Leer

  Review:

  We beoordelen dit project op basis van 6 dingen; Analyse, bronnen/relevante mensen, visuele beelden, experimenten, de uitwerking en natuurlijk of de 3 P’s erin voorkomen.

  Analyse/hoofdvraag:
  Dit project vergelijkt verschillende soorten leer met elkaar, alle aspecten van het maakproces worden vergeleken op duurzaamheid.

  Bronnen en relevante mensen:
  In het stuk over visleer wordt een verwijzing gemaakt naar Carsten Holm, die samen met Peter Hildebrandt eigenaar is van WODEN (een sneaker bedrijf die gebruik maakt van visleer). Er word een quote van hem gebruikt in de tekst het is niet duidelijk of de studenten hem hiervoor persoonlijk benaderd hebben. Een verdere bronnenlijst is niet aanwezig.

  Visuele beelden:
  Op de titelpagina staat een sfeerfoto van leer. Gevolgd door 10 paginas met alleen tekst. In het stuk over fruitleer staat een illustratie die het productieproces van het fruitleer stap voor stap laat zien. Ze hebben een tabel/schema gemaakt wat een duidelijk samenvattend overzicht geeft van alle voor- en nadelen die ze in voorgaande pagina’s in groot detail hebben beschreven.

  De experimenten:
  Voor dit project hebben de studenten zelf een stukje visleer gemaakt en hier experimenten mee uitgevoerd. Zo hebben ze de brandbaarheid en stevigheid van het leer getest. Van deze experimenten hebben ze een video gemaakt.

  Uitwerking van het verslag:
  Al hun onderzoek en informatie is heel erg uitgebreid, maar ze hebben het niet in een mooi verslag verwerkt. Het is ruw in vorm, en best onprettig te lezen, door zinsopbouw en taalfouten. Door gebruik te maken van een mooie lay-out, kopjes en beelden, kan hun onderzoek veel beter tot zijn recht komen. Dat is helaas niet gedaan.

  De 3 P’s
  People: Ze hebben onderzocht hoe echt leer impact heeft op de werknemers. Voornamelijk ook over kinderarbeid.
  Profit: Komt niet duidelijk naar voren.
  Planet: Het dierenleed en chemicaliën en al het restafval die tijdens het proces ontstaan, komt naar voren in de tekst. Hoe je duurzamer tot leer kan komen door een dierenleed-vrije alternatief.

  Review door Lisanne Kremers en Jorrit Burgering

 2. Alternatief leer

  Project door:
  Femke Schaap
  Kristy Ilyas
  Anne Benschop
  Floor Klaassen

  Review door Diederik, Tom en Lot

  Project
  Dit project gaat over verschillende soorten leer en of echt leer te vervangen met een alternatief soort leer?

  Het onderzoek bestaat uit de volgende elementen:
  – productie proces van verschillende leer soorten.
  – Vergelijken en conclusies trekken
  – voor/ nadelen
  – enquete
  – proefjes

  De 3 P’s
  People: In het onderzoek komt duidelijk naar voren wat de gevolgen zijn voor de mens. Bij het verwerken van leer zijn werknemers
  vaak bloot gesteld aan slechte chemicaliën die zorgen voor gezondheidsproblemen. Ook de bijkomstigheid van kinderarbeid wordt goed uitgelicht.

  Profit: Het financieel deel van de leer industrie is niet duidelijk verteld en ook niet verder toegelicht.

  Planet: Over de gevolgen voor het klimaat staat genoeg informatie in het onderzoek. Het dumpen van deze afval heeft potentiele grote gevolgen op de klimaatverandering. Er kunnen onaangename geuren ontstaan van de huiden en deze kunnen een last zijn tot de bevolking en de werknemers. Daarnaast kan de afval ook schade toebrengen tot de gezondheid van de mensen en het milieu.

  Relevante projecten, theorieën, materialen/technieken
  Verschillende technieken worden toegelicht over leer. Het proces van zowel echt leer als imitatie leer worden behandeld. De introductie van visleer komt duidelijk over. In het onderzoek wordt verteld hoe je zelf visleer kan maken, dit heeft de groep uiteindelijk ook zelf gedaan.

  Mening en ingenomen standpunt
  De enquête en het onderzoek hebben er voor gezorgd dat meningen van gebruikers en verkopers van leer zichtbaar worden. De groep heeft hierdoor zelf ook een standpunt in kunnen nemen en is duidelijk toegelicht. De groep beweert aan de hand van het onderzoek dat er veel gaat veranderen en de
  alternatieve leersoorten meer in trek gaan komen. Ze geven een inzicht voor de toekomst die niet te bevestigen is, maar wel tot nadenken zet.

  Relevante personen die zijn benaderd tijdens dit project
  Tijdens het project zijn er meerdere bronnen gebruikt om verder te komen met het onderzoek. Peter Hildebrandt, van WODEN, komt naar voren als bron. Ook Fruit Leather Rotterdam wordt over geschreven, wij dachten dat de groep contact heeft gehad met deze partijen, maar hier is verder niks over te vinden in de uitslag van het onderzoek.

  Eigen experimenten
  Enquête voor onderzoek + zelf visleer gemaakt met toelichtende video.
  Goed dat er beeldmateriaal is gemaakt van de experimenten, ook de eigenschappen van visleer worden getest.

  Uitwerking verslag:
  Wij hebben nog een laatste opmerking over de opmaak van het verslag. Zorg er de volgende keer voor dat er meer eenheid in het verslag zit en duidelijk onderscheidingen. Het is nu lastig te achterhalen wat de verschillende onderdelen zijn. Het verslag is eigenlijk niet prettig te lezen door het gekozen lettertype. Verder goed uitgewerkt, en duidelijk experiment laten zien

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s