Koel eten bewaren, daar heb je echt geen stroom voor nodig

Weltevree-Groundfridge-1.jpg

 

Toen wij tot de ontdekking van ‘de Groundfridge’ kwamen voelden wij allen ons direct aangesproken tot dit product. Een duurzame koelkelder met veel opslag zonder dat er veel energie voor nodig is. In de Groundfridge kan je de oogst van 250m2 vruchtbare grond kwijt, dat is dus genoeg voor 350 maaltijden voor een gezin van 5 personen. Dit klinkt als dé oplossing om milieubewuster eten op te slaan en geld te besparen.

 

Schermafbeelding 2017-06-29 om 01.14.37.png

 

De Groundfridge gaf ons daarom het uitgangspunt om te onderzoeken wat de beste manier is om zo duurzaam mogelijk eten op te slaan. Is de Groundfridge de meest efficiënte manier om duurzaam eten op te slaan of zijn er betere, goedkopere of duurzamere manieren om eten op te slaan?

 

De Groundfridge maakt gebruik van het isolerend vermogen van de grond en de koelere temperaturen van de nachtlucht. Hierdoor blijft de temperatuur in de Groundfridge het gehele jaar stabiel. De Groundfridge wordt ingegraven en bedekt met de afgegraven aarde. De ongeveer 1 meter dikke laag aarde zorgt ervoor dat de binnentemperatuur in de Groundfridge nauwelijks varieert. Indien er grondwater aanwezig is zorgt deze voor extra koeling. Daarnaast lopen er twee luchtstromen. De eerste circuleert en koelt de lucht in de Groundfridge en de tweede ventilator is voor de ‘inhalatie’: deze haalt frisse lucht van buiten. Dit kost natuurlijk energie, maar hoe veel energie?

 

Schermafbeelding 2017-06-29 om 01.14.17.png

 

Floris Schoonderbeek, de uitvinder van de Groundfridge, vertelde ons dat de Groundfridge het volume heeft van 20 reguliere koelkasten. Gemiddeld verbruiken 20 koelkasten samen zo’n 3.750 kWh per jaar, terwijl de Groundfridge nauwelijks energie verbruikt. Slechts 40 kWh per jaar voor de ventilatie. 1 kWh kost €0,23, dit betekent dat 20 koelkasten €862,50 euro per jaar aan kWh zouden kosten terwijl je aan de Groundfridge maar €9,20 kwijt zou zijn. Aangezien er aan de Groundfridge zelf een aardig prijskaartje hangt, namelijk €10.300 zou dit betekenen dat je na 12 jaar optimaal gebruik de Groundfridge terug zou hebben verdiend.

 

Het blijkt dus dat het stroomverbruik van de Groundfridge ontzettend weinig is. Er wordt een eeuwenoude techniek gebruikt in een hedendaags ontworpen installatie. De frisse nachtlucht koelt de capsule en de grond isoleert de Groundfridge. Dit zorgt samen voor een constante lage temperatuur. De koopprijs is fors en dus niet ideaal voor een enkel huishouden, maar wat je er voor terugkrijgt is een unieke manier om op een duurzame manier eten te koelen in een ondergrondse capsule.

 

Als groepje dachten wij samen aan alternatieven voor de Groundfridge. Tegenwoordig worden er blijkbaar wel steeds vaker kelders gebouwd in moderne huizen omdat kelderbouw relatief goedkoop is door de oplopende grondprijzen en beschikbare techniek. Alleen hoe zit dat met bestaande huizen?

 

Mark van Kustlijnarchitecten vertelde ons dat de energiebesparing die met ondergrondse energieopslag kan worden behaald sterk afhangt van de geologie van het gebied. Hierdoor is het niet altijd mogelijk om zo maar overal even een kelder te plaatsen, bijvoorbeeld op plekken met historische waarde of waar veel regenwater in de grond zit. Dit bracht ons onder andere op het idee van een lift kelder.

 

kelderkast.jpg

 

De liftkelder
Een liftkelder is toegankelijk voor iedereen en geeft de mogelijkheid mensen meer open te stellen voor duurzaamheid. De liftkelder zal een alternatief zijn voor de ijskast in de keuken. Waar de Groundfridge veel ruimte nodig heeft en altijd buiten zal staan, is onze liftkelder kleiner en daarmee toegankelijk voor gezinnen. Het is eigenlijk een ijskast die je laat ingraven in de keuken. Op het moment dat je iets nodig hebt, hijs je hem omhoog en pak je de producten. De koele grond onder de bodem houdt het eten op de juiste temperatuur.

 

koelkuil.jpg

 

De koelkuil
Ook dachten we aan duurzaamheid voor onderweg. Het meeslepen van koelboxen naar het strand is niet prettig, de koelbox zelf is namelijk groot en van zichzelf al zwaar. Door middel van een duurzame koeltas die gemakkelijk in te graven is willen we dit probleem oplossen. De ondergrondse temperatuur zorgt ervoor dat alles koel blijft en de zware onhandige koelbox kan gewoon thuis blijven.

 

Wij hadden er tot dit project eigenlijk niet zo bij stil gestaan dat het niet zo moeilijk en prijzig hoeft te zijn om op een duurzame manier voedsel op te slaan. Het vak heeft ons meer inzicht gegeven over koelen in het algemeen en hoe je van natuurlijke eigenschappen zoals een koude grond gebruik kunt maken tijdens het ontwerpen van een product.

2 comments

 1. Groundfridge

  Review:

  We beoordelen dit project op basis van 6 dingen; Analyse, bronnen/relevante mensen, visuele beelden, experimenten, de uitwerking en natuurlijk of de 3 P’s erin voorkomen.

  Analyse/hoofdvraag:
  Het is duidelijk waar ze met hun project heen willen. Namelijk het onderzoeken of er andere mogelijkheden zijn tot duurzaam eten koelen, omdat de Groundfridge nogal een investering is. Fijn dat ze ook in het begin een kort verhaaltje vertellen over wat de Groundfridge precies inhoudt.

  Bronnen en relevante mensen:
  Floris Schoonderbeek, de uitvinder van de Groundfridge is inderdaad een relevant persoon om te interviewen. Ook goed dat ze nog een onafhankelijk persoon hebben gevonden (Mark van de Kustlijn Architecten) om te checken of ondergrondse opslagruimtes voor iedere huishouden mogelijk is.Verder is er geen verdere bronnenlijst waar de informatie vandaan komt.

  Visuele beelden:
  Ze hebben zelf alternatieven bedacht voor de Groundfridge, en deze door middel van tekeningen weergegeven. De informatieve illustraties versterken de tekst. En een mooi sfeerbeeld aan het begin.

  De experimenten:
  Ze hebben zelf alternatieven bedacht voor de Groundfridge. Of het werkt komt niet duidelijk naar voren of het ook echt werkt. Het idee van de koeltas onder het zand tijdens een strandbezoek, leek ons onpraktisch.

  Uitwerking van het verslag:
  Het is niet echt bijzonder uitgewerkt, gewoon een verslag met beelden. De conclusie is dat ze zelf meer inzicht hebben gekregen over dit onderwerp, ipv. dat ze echt een bestaand alternatief hebben gevonden, waarmee de de Groundfridge vergelijken. Het zijn meer ideeën.

  De 3 P’s
  People: De people komt niet heel goed naar voren.
  Profit: Er is een goede vergelijking gemaakt met een gewone koelkast. En hoelang het duurt voordat je de Groundfridge hebt terugverdient.
  Planet: Het komt duidelijk naar voren dat het duurzaam is. En dat ze de geologie (de grond) kunnen gebruiken om iets koel te bewaren

  Review door Lisanne Kremers en Jorrit Burgering

 2. Ground fridge review door Inge en Thomas:

  In het eerste stuk wordt duidelijk en helder omschreven wat de Ground fridge inhoud. De diagrammen versterken de tekst hierbij goed. Op een simpele manier wordt de informatie in kaart gebracht en dat werkt verhelderend. De hoofdvraag wordt duidelijk geformuleerd: “Is de Groundfridge de meest efficiënte manier om duurzaam eten op te slaan of zijn er betere, goedkopere of duurzamere manieren om eten op te slaan?”

  De inhoudelijke informatie over de Ground fridge is helder geformuleerd. Er wordt aangegeven dat er contact is geweest met de bedenker van de Ground fridge, Floris Schoonderbeek. Het is een goede zet om met hem contact op te nemen, zodat je weet dat de informatie die gebruikt is voor het artikel ook daadwerkelijk klopt en op feiten gebaseerd kan worden. Ook de diagram met de koelkasten ten opzichte van de Ground fridge spreekt hier weer voor zich en versterkt het artikel.

  De externe partij die is ingeschakeld voor extra informatie is Mark van Kustlijnarchitecten. Mark zou uit een goed werkveld kunnen kom en om extra informatie te weten te komen over dit onderwerp. Persoonlijk vind ik het een goede keus geweest om deze meneer in te schakelen voor hulp en informatie.

  De ideeën die de groep zelf voorlegt zijn helder in kaart gebracht door de vermeldde schetsen en tekst. Ze zijn goed uitgewerkt en onderbouwd. Persoonlijk vragen wij ons als Ruimtelijk Ontwerpers wel af hoe inzetbaar de constructie van de liftkelder is in een gemiddeld huis. Het is geen oplossing die voor elk gezin gemaakt zou kunnen worden. Gezinnen in, bijvoorbeeld, de binnenstad van Rotterdam wonen vaak in appartementen en kunnen dus niet de grond in, wat zou hier een oplossing voor kunnen zijn?

  Op de hoofdvraag is geen duidelijk antwoord gegeven naar mijn idee. De Ground fridge zelf is goed uitgewerkt en heel helder en informatief over gebracht, maar er zijn geen bestaande alternatieven getoond in andere duurzame manieren om voedsel op te slaan, behalve de koelkast zelf.

  De people, planet en profit komen grotendeels wel terug in het artikel. Wat het voor ‘people’ kan doen ligt voornamelijk in de geldbesparing, de profit gaat hier ook voornamelijk over. Daarnaast kan er bij profit ook meer uit het milieu gehaald worden, wat een goed ding is en ook weer doorschakelt naar ‘planet’. Het is een helder artikel met goed ondersteunend beeld. De lay out is niet zozeer bijzonder, maar wel helder en overzichtelijk.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s