Images

How to be a greenvertiser

How to be a greenvertiser

De traditionele reclame zoals we die kennen is niet groen. Dit zijn
campagnes die biologische en ecologische producten aanprijzen. Producten die goed zijn voor je ziel en ook goed voor het imago van het merk. Wij als jonge advertisers, de ‘groentjes’ in het vak willen nu eens echte groene reclame zien. Dit willen we niet zien bij A-merken met een miljoenen budget, maar bij onze eigen generatie.

Deze ‘how to be’ bevat een vooronderzoek naar de huidige standaard ‘groene’ ads en de positieve/negatieve lading hiervan. Een conclusie en een kort interview met Daan Roosegaarde.

Het volgende deel is de ‘how to be’. In dit stuk leggen we aan de hand van een aantal voorbeelden uit hoe jezelf green guerrilla reclame kan maken. Dit doen we door middel van een start, een aantal technieken en templates.

Download de ‘How to be’ zelf en ga aan de slag!

Martijn & Yavez

HOWTOBE.MARTIJN&YAVEZ

Upcycle en re-use je eigen materialen!

Oud papier hoort in de papiercontainer en niet in de vuilniszak. Het is geen restafval maar een waardevolle grondstof voor de productie van nieuw papier en karton. Weggooien met het huishoudelijke afval is zonde want dan wordt het papier met het restafval verbrand in plaats van het opnieuw te gebruiken. Recycling en hergebruik van papier en karton is dus goed voor het milieu en scheelt afvalverbrandingskosten.

In rotterdam staan zo’n 600 minicontainers waar men oudpapier in kwijt kan ook wordt het op sommige plaatsten opgehaald. Rotterdam verzameld per persoon per jaar gemiddeld 177 kilo en per huishouden ongeveer 395 kilo aan kranten tijdschriften folders  verpakkingen etc.

Maar voor je ál je oud papier weg gooit…
Wat kunnen we nog meer met dit oud papier?

Er zijn een aantal kunstenaars die zich dit ook afgevraagd hebben en met karton aan de slag gegaan zijn.

1

Ben Blanc, heeft met karton speelgoed voor kinderen ontworpen en hiernaast ook enkele interieur producten.

2

Paul Coudamy, binnen een maand tijd heeft hij een kantoor ingericht met als voornaamste bouwmateriaal karton.

3

Revive Workshop, een bedrijf dat veel werkt met het herbruiken van materialen, ze hebben een tafel gemaakt van kartonbuizen.

4

Shigeru Ban,
Shigeru Ban is een succesvol Japanse Architect die bekend staat om zijn werk met papier, papier rollen, karton en bamboo. Hij maakt hier o.a. goedkope, snel gebouwde nood woningen van voor slachtoffers van natuurlijke rampen.
Hij weigert een standaard architect te zijn die “Rijke lui’s huizen” ontwerpt, daarom koos hij er voor om woningen te ontwerpen die laag in kosten, duurzaam en mobiel zijn.

Je eigen oudpapier upcyclen!

Ga je werken met karton kom je vaak hetzelfde probleem tegen, het is niet stevig genoeg, het kan niet tegen water of andere elementen.

Hoe kun je dit verharden?
Met behulp van een verharder als Epoxy kun je practisch alles weersbestendig maken. Hier door zou je van grote stukken karton bijvoorbeeld een tuinstoel kunnen maken die je prima buiten kunt laten staan.

Maar wat is deze Epoxy precies? Want het klinkt niet als iets biologisch…
Epoxy’s zijn kunstharsen. Meestal zijn ze een twee-componenten product, namelijk een hars en een harder. (Soms nog met een vulstof bijv. zand of grind). Om epoxy’s te kunnen verwerken, bevatten ze een oplosmiddel zoals water.

MILIEUOVERWEGINGEN

Het winnen van Epoxy:
Het proces om epoxy te creëren begint bij een aantal chemische stoffen.

propeen, Chloor en Allylchloride.
Deze worden vermengt tot één enkele samenstelling.
Door aan deze mix hypochloriet en natriumhudroxide toetevoegen ontstaat epichloorhydrine. Vanuit deze stof wordt Epoxy gewonnen.
5

Verwerking:

Tijdens het verwerken van Epoxy kunnen sommige van deze chemische stoffen dampen los laten. Deze zijn natuurlijk niet goed voor het milieu. Er zijn echter oplosmiddelen die niet verdwijnen door verdamping, maar doordat ze in het eindproduct worden opgenomen.
Epoxy is dus niet geheel milieu vriendelijk omdat er altijd delen het millieu in zullen komen. (dampen of uiteindelijke afval)

6
De afvalfase:

Epoxy’s zijn in de afvalfase meestal vastgehecht aan andere materialen, zoals een geharde houte vloer of kunstof. Hierdoor zijn ze niet recyclebaar.
Samengevat:

Er komt dus bij het winnen van Epoxy best wel wat chemisch materiaal kijken.
Maar verwerkt in composietmaterialen kunnen epoxy’s dus zeer lichte en resistente materialen en zijn dus relatief milieuvriendelijk zolang ze niet verworpen worden.

Maar! Er zijn hier inmiddels ook prima biologische alternatieven voor deze chemische harder!

SUPERSAP.

Entropy Resins is een bedrijf dat ervan overtuigd is dat er geen betere research & Developement lab is dan Moeder Natuur zelf. En hebben dus een ECO-Resin (Eco hars) ontwikkeld.

Wat onderscheid deze SUPERSAP van “normale” Epoxy?

7

Het heeft dezelfde sterke en duurzame compositie.
High performance materiaal oplossingen.
Aardolie inhoud is vervangen door zonnebloem olie wat een duurzame, hernieuwbare bron is die een aanzienlijk lagere impact op het milieu heeft.

Deze Bio-Hars is voor iedereen te koop en verschilt minimaal in prijs.

Aan de slag

89

Als je je hars hebt aangeschaft is het heel simpel.
Vorm je karton in de gewenste vorm.
doop of kwast je karton in de epoxy
Laat het drogen.
Eventueel nogmaals in kwasten.
En klaar!

10 11 12 13

-Het materiaal wordt steviger

-het materiaal wordt watervast

-Bruikbaar voor bijvoorbeeld interieur producten of sieraden.

Tevens kun je de verharder op practisch iedermateriaal toepassen.
Zo kun je ook spullen die hier recyclebaar zijn en je normaal weg zou gooien ook een nieuw leven en functie geven!

14

Conclusie:

Karton is goed te recyclen en te verharden maar op het moment dat je deze techniek toepast is het materiaal aan het einde van zijn levenscyclus niet meer te recyclen.Hiernaast is het wel zo dat als je powersap gebruikt, het materiaal bio afbreekbaar is maar het karton kan niet opnieuw worden gebruikt om nieuw karton te maken.Met deze reden zou bijvoorbeeld oud plastic een beter medium zijn om epoxy op toe te passen aangezien dit na het toevoegen van epoxy nogsteeds recyclebaar is tot nieuw plastic!