Lisanne en Jorrit Windleaf research

Windchallenge
– praten met iemand van de gemeente over de haalbaarheid van het plaatsen van windmolens in de stad.
– praten met een onafhankelijk expert op het gebied van windenergie over de hoeveelheid energie die het oplevert en vergelijken met grote windmolens.
– horizonvervuiling

environmental
De windleaf wekt gedurende dag en nacht windenergie op. het apparaat is ontworpen naar de natuur toe de bladeren kunnen meedraaien met de windrichting en zijn stormbestendig.
Windenergie is goed voor het milieu

social
de windleaf is biedt de mogelijkheid om onafhankelijk energie op te wekken, hierdoor komt de consument los te staan van energieleveranciers / maatschappijen. De opgewekte energie kan gedeeld worden tussen meerdere huishoudens. de windleaf veroorzaakt geen enkele vorm van geluidsoverlast. Wel kan het storend zijn voor het uitzicht.

economical
wind is gratis. zoals hierboven ook vermeld staat geeft het consumenten de mogelijkheid onafhankelijk energie op te wekken. het aanschaffen van het apparaat heeft wel een groot prijskaartje eraan hangen. het apparaat wordt verkocht met een minimumprijs van 2880 euro. het is een behoorlijke investering. Maar als het apparaat de mogelijkheid biedt om een volledig huishouden energie te verstrekken, kan het door het geld wat hiermee bespaard wordt op energierekening zichzelf terugverdienen.

Elk windleaf (al hij zijn maximale werk heeft gedaan) kan per uur 0,7 kWh opwekken, en per jaar zelfs 900 kWh! Volgens Windchallenge heb je per huishouden dan 2 molens nodig.
Voor in de straat heb je met een molen al 28 lantaarns verlicht.

onderzoeksvragen:
Hoeveel wind is er voor de windleaf nodig om evenveel energie op te wekken als de bestaande windmolens?
Waar is het het meest efficiënt om zo’n windleaf neer te zetten.

Is het hebben van een windleaf efficiënter dan energie krijgen van grote windmolens, die van bijvoorbeeld in de noordzee?

Bij Qurrent kun jij je eigen stukje van de windmolen kopen, windtegoed. Via een app kun je de stroomopbrengst volgens en weet je voortaan precies waar je stroom vandaan komt. Een windtegoed kost 55 euro, waarmee je 5 jaar lang je eigen energie kan opwekken. Hierdoor heb je geen last meer van stijgende stroomprijzen van energieleveranciers die fossiel zijn en voor de klimaatverandering zorgen. Sterker nog, je hebt alleen maar voordeel dan. Met jouw bijdrage financiert Qurrent in nieuwe windmolens om Nederland zo groener te maken. Een zo’n windmolen levert voor 2000 huishoudens groene stroom op.

https://www.natuurenmilieu.nl

Het is handiger om de grote windmolens op zee te plaatsen, omdat daar veel meer ruimte is, en ten opzichte van het land ook vaker en harder waait. De windmolens van windleaf moeten voornamelijk op het land; in de tuin, op het dak van je huis en/of kantoor, op lantaarnpalen etc. Het probleem is dat deze windleafs efficiënter zijn als ze worden geplaatst op een plek waar het in alle windrichtingen open is. Midden in de stad heb je al snel last van hoge gebouwen die de windkracht verminderen, waardoor je niet het maximale uit de windleaf kan halen.

Een windmolen op zee levert net zoveel energie op als 63 voetbalvelden met zonnepanelen. Grote windmolens zijn goed voor de economie omdat het in 2020 10.000 extra banen moet opleveren. Als in 2023 alle geplande windmolens op zee staan, levert dat voor 5 miljoen huishoudens schone stroom op. Ze staan ver genoeg van de kust vandaan, zodat je ze nauwelijks kan zien. Dus niet zeuren over ‘horizonvervuiling’.

Interview met een onafhankelijke energie expert:
Mijn broer studeert aan de TU delft en heeft me geholpen met het zoeken naar docenten die hier veel verstand van hebben.

Dr. ir. H. Polinder. Hij heeft van 1998 tot 1999 gewerkt bij de wind turbine.

http://www.ewi.tudelft.nl/en/the-faculty/departments/electrical-sustainable-energy/electrical-power-processing/staff/polinder/

Mail wat we kunnen sturen:

Beste meneer Polinder,

Mijn klasgenoot Jorrit Burgering en ik zijn bezig voor een project aan de Willem de Kooning academie Rotterdam. De opencourse Design for impact gaat over duurzame projecten, en wij hebben Windchallenge uitgekozen om te onderzoeken. Hierover schrijven we een kritisch verslag die we in de vorm van ons vakgebied (animatie) gaan uitwerken.

Windchallenge is een project dat de windleaf heeft gemaakt, een windmolen die ontworpen is naar de natuur; de bladen draaien mee met de wind, ze zijn licht, klein, compact en stormbestendig. Ze zijn makkelijk te plaatsen en te vervoeren.

Wij als kunststudenten zien dit als een mooi idee, maar we vragen ons ook af of zo’n windleaf nou efficiënter is dan groene stroom van een grote windmolen. Om hierover een goed verslag te kunnen maken zoeken we een onafhankelijk expert op dit gebied. Mijn broer studeert aan de TU delft, en hij gaf aan dat u gewerkt heeft bij een windturbine fabrikant en daarbij ook veel afweet van elektrotechniek en energie. We willen u graag vragen of u ons kan helpen met dit project. Heeft u ergens komende 3 a 4 weken de tijd om een keer af te spreken en een aantal vragen te beantwoorden?

Wij kijken uit naar uw antwoord.
Alvast bedankt!

Groetjes,
Lisanne Kremers en Jorrit Burgering.

__________________________

voor Dinsdag 30 Mei:

Ik heb voor mijn eigen huis en gezin berekent na hoeveel jaar we goedkoper uitzijn met groene energie van Windleaf dan als we afhankelijk zijn van energieleveranciers.

Een gezin met 4 personen gebruikt jaarlijks gemiddeld 4600 Kwh. Volgens de prijspeil 2016 van Milieu Centraal.nl zijn de kosten 20 cent/Kwh. (€0,06 voor de stroom zelf, €0,11 voor energiebelasting en €0,03 BTW)

Dus 4600×0,20= €920,- per jaar. Daarbij komen nog vaste kosten van gemiddeld €275,- bij voor het netbeheer, maar gaat er ook €376,- heffingskorting vanaf (verschilt per leverancier natuurlijk). Met dit rekensommetje kom je uit op €819,- per jaar (gemiddeld dan).

Daarbij komt ons gasgebruik van gemiddeld 1600m³. Kosten zijn €0,65 per m³. (€0,26 voor de gas zelf, €0,12 BTW en €0,26 voor de belasting).
Dus 1600×0,65= €1040,- per jaar + €195,- vaste kosten voor het netbeheer. Dit brengt ons op gemiddeld €1235,- per jaar. (verschilt ook per leverancier)

Jaarlijks is een 4-persoons gezin op een hoekhuis (819+1235=) €2054,- per jaar kwijt aan stroom en gas.
Een windleaf geeft ons 900 kwh per jaar, maar ondanks Windchallenge zelf aangaf dat een gemiddelde huishouden er maar 2 nodig zullen hebben, moeten wij er ongeveer 5 aanschaffen. (oeps) Een windleaf is €2880,- per stuk. Met 5 ben je ruim €14.400,- kwijt.
Hoeveel kost het om het terug te verdienen als je niet meer afhankelijk bent van energieleveranciers?
€14.000,- / €2054,- = 7 Jaar.

Toch zit er waarschijnlijk een addertje onder het gras, daar willen we het met Henk Polinder over hebben. Of dit weekend nog met mijn broertje lief.

Bron: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/snel-besparen/grip-op-je-energierekening/energieprijzen/
http://www.energiesite.nl/veelgestelde-vragen/wat-is-een-gemiddeld-energieverbruik/
https://www.energieleveranciers.nl/gemiddeld-energieverbruik

Voor 8 Juni presentatie:
Bellen naar Henk of hij nog wilt reageren.

Van de bron (energie leverancier)
Greenchoice: 200 per jaar voorhuishouden, deel van windmolen kopen, 500 kwn gratis per jaar. investeert in grotere windmolen.
Contact opzoeken bij deze leveranciers voor vergelijkingsmateriaal.

Windleaf vergelijken met andere (groene) Energie leveranciers:

Grijze energie:
4 personen, hoekhuis
Met gas:
€14.400,- / €2054,– = Windleaf terugverdient in 7 jaar.
Zonder gas:
€14.400,- / €819,-,- = Windleaf terugverdient in 17,6 jaar.

GreenChoice:
4 personen, hoekhuis, windenergie
Met (bosgecompenseerd) gas:
€14.400,- / €1996,93 = Windleaf terugverdient in 7,2 jaar.
Zonder gas:
€14.400,- / €806,- = Windleaf terugverdient in 17,9 jaar.
Kan variabel zijn

Van de Bron:
4 personen, hoekhuis, windenergie
Met nederlandse aardgas:
€14.400,- / €1937,50 = Windleaf terugverdient in 7,4 jaar.
5,55 Ton CO² minder per jaar
Zonder gas:
€14.400,- / €778,88- = Windleaf terugverdient in 18,5 jaar.
2,7 Ton CO² minder per jaar
Kan variabel zijn

Als het echt alleen om de windenergie gaat, dus de gas niet meegerekend, zie je dat het echt vet lang duurt voordat je kleine windmolentje hebt terugverdiend. Terwijl je bij Van de Bron en Greenchoice ruim 18 jaar verder kan zonder teveel te betalen.
Zo’n windleaf heeft nog onderhouds nodig, wat nog niet is mee gerekend in de berekering. Dit kost nog zo’n honderdtal euro’s per zoveel jaar, waardoor het nog langer duurt dit terug te verdienen.

Maar.. Het opbouwen en productie van zo’n grote windmolen kost ook veel energie, geld en materiaal. Misschien wint de Windleaf het in dit opzichte van de grote windmolens, omdat dit product kleiner, lichter en makkelijk neer te zetten is?
In hoeverre in de productie van beide windmolens goed voor het Mileu/Environment?

http://www.lowtechmagazine.be/2009/05/testresultaten-kleine-windturbines.html
https://decorrespondent.nl/4256/factcheck-windmolens-kosten-meer-energie-dan-ze-opleveren-en-helpen-het-klimaat-niet/470456652512-9b612b13
http://www.mo.be/analyse/zoveel-kost-een-windmolen-en-zoveel-brengt-hij-op

Mail naar windleaf mensen

Beste heer/mevrouw,

Mijn klasgenoot Lisanne Kremers en ik zijn bezig voor een project aan de Willem de Kooning academie Rotterdam. De opencourse Design for impact gaat over duurzame projecten, en wij hebben Windchallenge uitgekozen om te onderzoeken. Hierover schrijven we een verslag die we met geanimeerde beelden zullen ondersteunen.

Als kunststudenten vinden de windleaf een mooi idee, het apparaat is mooi ontworpen en kan een grote impact hebben op de manier waarop mensen hun energie krijgen. Voor ons project vergelijken we de windleaf met de windturbines die door het hele land al te vinden zijn en wegen we de pro’s en cons van beiden met elkaar af. We zouden graag een afspraak maken voor een interview en we vroegen ons af of u in de komende 3 a 4 weken de tijd om een keer af te spreken en een aantal vragen te beantwoorden?

Wij kijken uit naar uw antwoord.
Alvast bedankt!

Groetjes,
Jorrit Burgering en Lisanne Kremers.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s