Sheltersuit – Kristy, Bo & Esther

sheltersuit_presentatie

artikel-sheltersuit

 

 

Advertisements

One comment

 1. REVIEW ARTIKEL SHELTERSUIT:

  Bladzijde 1, eerste alinea : Dooreen persoonlijke ervaring met het overlijden van
  een naaste aan onderkoeling begonnen Bas Timmer
  en Alexander de Groot een nieuw concept.

  – Zijn er gegevens bekent over daklozen in Rotterdam/ Nederland op het gebied van overlijden door onderkoeling?
  – Wij kunnen ons voorstellen dat in een land waar de temperatuur vaker rond het nulpunt is of waar het vriest en minder goede opvang geregeld is, zoals ons buurland Duitsland deze slaapzakken een enorme uitkomst bieden. In Nederland zijn de opvangcentra beter georganiseerd en zijn er, zoals blijkt uit het artikel 45 echt buitenslapers. ( In Duitsland zijn er ontzettend veel niet geregistreerde burgers die niet naar een opvang kunnen, of de opvang is overvol, minder sociale voorzieningen etc.)
  – Wat gebeurd er wanneer iedereen ( 45 man) voorzien is van een slaapzak? Stopt dit initiatief dan of bedenken ze een vervolg er op?
  – Wij vinden het idee een super goed initiatief maar vragen ons, af of dit project tot zijn recht komt in Nederland. Of de behoefte / vraag naar deze slaapzakken er is? Het zou bijvoorbeeld ook een goede test case zijn. Om het, vervolgens verder uit te breiden naar anderen landen ( Oost- Europa, Syberie ?) waar de weersomstandigheden zwaarder zijn en de regering minder geld of middelen heeft om de daklozen te ondersteunen.

  Tweede alinea:
  Een Sheltersuit bestaat uit verschillende onderdelen
  die door een divers team wordt gemaakt.
  Zo bestaat een Sheltersuit uit een grote hoodie
  die ervoor zorgt dat een dakloze beschermd blijft
  tegen de lichten van de straat. Ook bevat de sheltersuit
  een turtle neck, jas en grote zakken. Naast
  deze onderdelen heeft de Sheltersuit de slaapzak
  met aan de onderkant een speciale opening die
  voor de veiligheid op straat van een dakloze is
  toegevoegd.

  – TOP: Er is genoeg research gedaan naar het model en de eigenschappen van de jas
  – TIP: misschien dat de jas ook als los onderdeel uitgedeeld kunnen worden en dat de echt buitenslapers er een onderdeel bij krijgen zodat ze er een complete slaapzak van kunnen maken. ( zo hebben er meer mensen profijt van )

  Bladzijde 2, eerste alinea: Een Sheltersuit maken kost rond de 150 euro. Veel
  van de onderdelen worden door de grote aantallen
  aan sponsoren gesponsord. Maar doordat een groot
  deel van de onderdelen niet is ontstaan uit hergebruik
  zou Sheltersuit samen met de andere bedrijven en
  sponsoren hier nog een goede oplossing voor kunnen
  zoeken. Zo zou een bedrijf als alleen nog producten
  aan Sheltersuit kunnen leveren die hergebruikt kunnen
  worden. Want helaas op dit moment is Sheltersuit nog
  niet helemaal duurzaam en dit zou een extra aanwinst
  zijn voor hen.

  TOP: Goed geconcludeerd dat Sheltersuit nog niet volledig duurzaam is. Jullie zeggen ook dat het beter zou zijn dat de gesponsorde producten beter producten kunnen zijn die Sheltersuit gaat hergebruiken in plaat van allerlei nieuwe materialen aan te breken.
  TIP: Wij vragen ons ook af waarop de prijs gebaseerd is? Hoe komen ze op een bedrag van 150,- als de materialen gratis van een festival terrein gecollecteerd worden, bedrijven materialen sponsoren en er gratis werkkrachten/ vrijwilligers zijn?
  Wie zijn de bedrijven waarvan zij materialen gesponsord krijgen? Hoe duurzaam zijn die materialen en hebben ze een lange levensduur? Wat gebeurt er als een slaapzak kapot of volledig onbruikbaar? Wordt het weer ingezameld zodat er van het restmateriaal iets anders gemaakt kan worden? De daklozen moeten hier ook atttend op gemaakt worden dat ze de slaapzak niet zomaar weg gooien als ze hem niet meer kunnen gebruiken ( dat valt onder het sociale aspect, dat er ook een soort van educatie/ gebruiksuitleg bij zit)

  Conclusie:
  – Het plan is denken wij ontstaan vanuit een emotionele gebeurtenis; Het overlijden van een bekende. Dit was een persoon die dakloos was en de oorzaak is, door onderkoeling op straat. Daarnaast een andere persoonlijke ervaring: een signaal, dat er na een festival heel erg veel slaapzakken voor vuilnis achtergelaten worden die eigenlijk nog bruikbaar zijn of een tweede leven kunnen krijgen. Wij vragen ons daarom ook echt af of er genoeg onderzoek is gedaan naar de vraag en het gebruik van de slaapzak. Is er onderzoek gedaan naar de omgeving waarin zij deze willen doneren. Is er onderzoek gedaan naar potentiele stakeholders? Is er een materiaal onderzoek gedaan? Donatie onderzoek? ETC.
  – Daarnaast vragen wij ons ook af wat de Gemeente Rotterdam van dit prject vindt? Steunen zij dit initiatief of bevorderd het, het buitenslapen?
  – Kunnen de daklozen zelf ook een aandeel hebben in het project? Kunnen ze helpen bij het maakproces en zelf ook kans maken op een beter leven?
  – Het project heeft ontzettend veel potentie denken wij, wanneer er meer vragen beantwoorde kunnen worden.
  – Het project is nu nog te wankel op gebied van duurzaamheid zoals jullie zelf ook al hebben geconcludeerd.

  Het beste uit het project waar wij mee willen afsluiten:
  Op sociaal vlak scoort dit project ontzettend hoog. De daklozen worden hier letterlijk mee verwarmd. Het geeft ook aan dat zij gezien worden en belangrijk gevonden worden in de maatschappij. Daarnaast biedt het werkgelegenheid voor een groep mensen die afstand hebben tot de arbeidsmarkt en begeleid worden naar betaald werk. Dit biedt hen meer kansen, financieel gezien maar ook op sociale gelijkheid.

  Het project denkt in belangen van andere mensen om hun heen. Dit is ook van waaruit het concept is ontstaan en dat draagt dit project zeker kracht bij. We vinden dat jullie een mooi project hebben uitgezocht met veel kans tot grote ontwikkeling!

  Carly Muller & Ilfa Siebenhaar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s