Be cradle to cradle, net als leftiesrecipes!

‘Remaking the Way We Make Things’
Voor dat de crisis in 2008 zijn weg baande door ons kleine landje, was het niet van zelf sprekend dat men zich bezig hield met cradle to cradle. Sinds 2013 begint zich een nieuwe trend te vormen rond om de duurzaamheid binnen Nederland en zelfs ver buiten de grenzen begint het zich te verspreiden. We zijn steeds meer bezig met het sparen en besparen van voedsel. Aangezien de crisis dit van de mensheid vraagt, ontstaat er dus een balans tussen plezierig en gedwongen voedsel besparen en opsparen.

Zodra je hier een leuk label aan vast zou plakken, word het niet alleen bespreekbaar, maar ook steeds leuker om hier daad werkelijk mee aan de slag te gaan. We moeten het met z’n alle doen! En vooral plezier hebben in het hergebruiken van voedsel.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de hoeveelheid geld die je kunt besparen met het opsparen van de voedsel resten. Normaal gesproken gooi je de resten linea recta de prullenbak in. Waarschijnlijk zullen de meeste mensen deze afval resten niet scheiden van elkaar, maar gooien dit in de zelfde zak/bak leeg. Dit is niet alleen milieu onvriendelijk, maar kost ook veel meer geld om het afval in een later stadium van elkaar te scheiden. Bovendien gooit de Nederlandse consument minsten 2,4 miljard voedsel per jaar weg. Echt zonde om alle die overtollige voedsel resten en gerechten weg te gooien, vind u niet?

Had ik trouwens al verteld dat 925 miljoen mensen honger lijden en dat over heel de wereld!! Hier moet iets aan gedaan worden, daar bent u het wel mee eens toch? Dankzij het project van Leftiesrecipes, kunnen we een stapje dichtbij het hergebruiken komen. Dit project heeft in 2014 zijn eerste voetstappen gemaakt in de wereld van cradle to cradle. Met dit project wil Leftiesrecipes de mensen op deze aarde iets mee geven. Iets waar je alleen maar profeit van kunt hebben. En dat iets kun je ook wel om schrijven als: bewust zijn. Het bewuster om gaan met voedsel, milieu en het afval wat daar uit voort komt.

Het project helpt daadwerkelijk om de cirkel: planet, profit en people rond te krijgen. Dit project zorgt er namelijk voor dat de mensen dichter bij elkaar komen en hun eigen inspiratie en creativiteit kunnen delen via een social media blog: zoals Facebook. Op die manier creëer je profit van uit beide partijen, de een leert van de ander en de ander krijgt weer inspiratie om nieuwe recepten te gaan ontwikkelen, waardoor er wellicht nog meer producten bruikbaar worden om te verwerken in de recepten. Daarnaast is het project goed voor planet, omdat je energie, uitlaatgassen, fabrieken en zoveel meer kunt besparen, door de afval te verminderen.

Dankzij dit project hebben zij een nieuwe manier gecreëerd om zowel profeit voor de mensen als voor de natuur uit dit project te halen. Een win-winsituatie!

Afval is voedsel
Alle gebruikte materialen zouden na hun leven in het ene product, nuttig kunnen worden ingezet in een ander product. Hierbij zou geen kwaliteitsverlies mogen zijn en alle restproducten moeten hergebruikt kunnen worden of milieuneutraal zijn. Deze kringloop is dan compleet…. en afval is voedsel. Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling waarbij de huidige generatie haar behoeften voorziet, zonder de mogelijkheden daartoe voor de volgende generatie te beperken. Het ‘cradle to cradle’ principe gaat verder en wil voorzien in onze eigen noodzakelijke behoeften, maar ook de toekomstige generaties van meer mogelijkheden voorzien. Het motto daarbij is probeer goed te zijn in plaats van minder slecht!

Bovendien gooit de Nederlandse consument minstens 2,4 miljard aan eetbaar voedsel per jaar weg. Wat vind u daar van?

‘When you give the best you get the best.’

Conclusie volgens Leftiesrecipes:
We gooien binnen Nederland meer dan 50 kilo aan eten weg. Dit is toch wel een schrikbarend hoeveelheid. Iedereen kent de restjes voedsel wel, het is zonde om dit in de vuilnisbak te gooien terwijl je genoeg mee kan doen. Wij zijn community gestart op Facebook. En hier houden we recepten bij hoe je het letterlijke afval (schillen, oud brood, bedorven producten) kan hergebruiken. Zo kan je het voedsel wat je eigenlijk zou weggooien opnieuw gebruiken. Reuse! Voeg jij je bij ons toe.

Als het aan ons ligt zijn we het daar helemaal mee eens. Dus sluit je vandaag nog aan bij Leftiesrecipes en nodig iedereen uit om dit ook te doen. Samen staan we sterk!

Voor meer informatie, of volg dit leuke project via: https://www.facebook.com/?sk=welcome#!/lefties.dijk

blog_leftiesblog_lefties2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s