FLESJES WATER KOPEN? NOOIT MEER!

Het lijkt zo vanzelfsprekend. Je draait aan een kraan en het water stroomt in overvloed. Met onze drinkwatervoorziening verkeren we in een ongekend luxe positie. Nergens ter wereld is de kwaliteit van het kraanwater zo hoog als in Nederland.

Nederland staat bekend om het schoonste water. Dagelijks verbruikt elke Nederlander ongeveer 120 liter drinkwater. Daarvan drinken we overigens maar heel weinig. Verreweg het meeste gaat op aan douchen en wasjes draaien in de wasmachine. In het buitenland stroomt het kraanwater doorgaans alleen voor de toiletspoeling, het wassen van de auto en het dweilen van de vloer. Toch is ons drinkwater voor 40% afkomstig uit oppervlaktewater, water uit de rivieren dus. En dat bevat nu eenmaal verontreinigingen van scheepvaart, wegverkeer, industrie en landbouw. Met geavanceerde technieken zuiveren de Nederlandse waterbedrijven het ingenomen water tot een zeer verfijnde graad die voldoet aan de normen die de overheid stelt.

Toch zit er in het Nederlandse kraanwater nog steeds vele metalen. Aangezien de bodem als filter fungeert, is grondwater veel schoner dan rivierwater. De aardbodem verwijdert dus veel uit het water, maar voegt er ook weer stoffen aan toe, zoals kalk, ijzer, mangaan en verschillende gassen. Daarom ondergaat opgepompt drinkwater eerst een grondig zuiveringsproces voordat het drinkbaar is. Het water dat uiteindelijk in nabijgelegen huishoudens uit de kranen vloeit doet absoluut niet onder voor bronwater uit flessen. Ook een probleem met leidingwater is dat het chloor bevat om bacteriën te doden. Dit geeft het water een smaak, die velen niet bevalt.

Flessenwater is ook niet zo schoon als veel mensen denken. In ongeveer 40% van de gevallen komt het water uit een flesje van dezelfde bron als het leidingwater in je regio. Het water uit een fles is gezuiverd water, maar alleen voordat het de fles inkwam. Om het plastic van de fles flexibel te maken, worden er hoog toxische stoffen in verwerkt. Deze stoffen lekken in het water. En deze stoffen zijn ongezond. Hoewel vrijwel alle wetenschappers het erover eens zijn dat flessenwater veilig is, bevat het wel tal van chemicaliën.

Bovendien belast flessenwater het milieu dertig tot duizend maal meer dan kraanwater. Plastic flessen belanden na gebruik in het milieu. Voor een flesje bronwater betaal je bovendien ruim honderdvijftig keer zo veel als eenzelfde hoeveelheid water uit de kraan. Jaarlijks wordt er aan flessenwater zo’n 20-miljard euro omgezet. Er is 1,5 miljard kilo aan plastic nodig om al die flessen te produceren. Na gebruik blijft het achter in ons milieu, zelfs langer dan wij leven. Het zeeleven wordt beschadigd en dieren gaan er dood aan.

We vergiftigen onszelf en onze belangrijkste bronnen van voeding. Daarbij komt de vervuiling van het transport er ook nog bij. Flessenwater is weinig meer dan gefilterd water uit de kraan.

Het beste water is eigenlijk natuurlijk bronwater. Dit is water dat honderden tot duizenden jaren lang door de natuur is gefilterd. Dit water is nooit blootgesteld aan onze huidige verontreiniging en daarom het meest pure water. Daarnaast is natuurlijk bronwater rijk aan mineralen, zoals bicarbonaat, sodium, calcium, magnesium en zwavel. Aan natuurlijk bronwater is moeilijk te komen. Als gevolg daarvan kopen mensen dus flessenwater uit de supermarkt. Ze beseffen niet dat ongeveer 40% van al het water dat in de supermarkt te koop is, eigenlijk gewoon kraanwater is. Kraanwater en flessenwater zijn dus eigenlijk geen goede alternatieven voor natuurlijk bronwater. De beste optie is het kraanwater filteren met behulp van een waterfles met filter. Bijvoorbeeld de Bobble of de Brita.

De filter van de Bobble en de Brita filtert chloor en andere organische bacteriën uit het kraanwater. Dit is beter voor de gezondheid en de smaak is zuiver.

De Bobble is een fles die volkomen gerecycled kan worden. De filter en de fles kunnen van elkaar los gemaakt worden. Zo kan de filter gemakkelijk vervangen worden. De filter moet er los bijgekocht worden en kan tot 300 keer gebruikt worden. Door het gebruik van de Bobble, bespaart het 300 waterflesjes per filter. Op lange termijn wordt het consumeren van losse waterflesjes verminderd. Dit is een positief gevolg, want dit is beter voor het milieu. Bovendien zijn de flessen met filter veel langer bruikbaar. De Bobble waterfles is gemaakt van PET. Dit houdt in dat de fles nadat het niet meer bruikbaar is, wordt gebruikt voor het maken van nieuwe producten.

De Brita heeft een filter wat bedoeld is voor 1 week. Het bespaart bijna 500 euro in een jaar, omdat de Brita herbruikbaar is net als de Bobble. De Brita fles is BPA-vrij en heeft een waterfilter met actieve kool, die smaak- en geur verstorende stoffen verminderd. Het vermindert ook de hoeveelheid kalk en metalen, zoals lood en koper die in het water terecht kunnen komen via de leidingen in het huis. De filterpatronen zijn recyclebaar. Het plastic van Brita is van NAS gemaakt. Dit houdt in dat het van kwalitatief hoogwaardig plastic is, maar wel moeilijker te verwerken.

Ook hebben we de 3 p’s onderzocht: People, Planet, Profit

In welke mate dit meegespeeld heeft.

Voor de mens zelf is het een stuk gezonder als het water gefilterd is. Schadelijke stoffen en bacteriën worden eruit gehaald.

Voor de aarde heeft het uiteindelijk het meeste effect. Door het gebruik van waterflesjes met filter, wordt het plasticgebruik verminderd. Als gevolg daarvan komt er minder plastic in het milieu, en dus minder schadelijke stoffen komen er vrij.

Uiteindelijk is het goedkoper om over een waterfles met filter te beschikken.  Je hoeft niet meer al die lossen flesjes te kopen.

BOBBLE FILTER FLES                        BRITA FILTER FLES

Prijs p fles 9,99 15,95
Prijs p filter 5,99 1,50
Gebruik per filter 300 x 1 week
Recyclebaar fles ja nee
Recyclebaar filter ja nee
Fles hergebruikt worden ja ja
Fles BPA vrij ja ja
PVC vrij ja Niet duidelijk
Plastic PET NAS

We hebben een onderzoek gedaan om erachter te komen wat voor verschillende meningen de mensen hebben over de Bobble en Brita. Welke is het populairst bij het publiek en komt dit overeen met welke het beste is voor het milieu? We hebben een enquête gehouden en mensen gevraagd die in te vullen. We hebben onderzocht hoe hun dachten over de verschillende flessen en uiteindelijk een gemiddelde eruit gehaald.

Uit de enquête is gekomen dat de mensen kiezen voor de bobble. Dit staat overeen met dat de Bobble ook het beste is voor het milieu.

Wij raden de Bobble aan om te gebruiken als uw nieuwe dagelijkste waterfles. Het is een handige fles die makkelijke in de tas past, fijn is om uit de drinken, het schoonste drinkwater heeft en goed is voor het milieu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s