“Nie duur, zo’n ouwe jerrycan aan de muur!”

1454858_576082849126970_1643880578_nKwartslag!

“De Term”
Het werd al snel een nieuwe term “Kwartslag”. Dé nieuwe facebook pagina van de heren Remco Blom, Koen van Geel en Stan Haanappel. Het is een mix-up van jonge kunst blogs en “do it yourself” (DIY) pagina’s. Het hele idee is om jongeren (en ook de wat hippere ouderen) aan te zetten tot het “upcyclen” van oude goedkope producten. In tijden van crisis kosten meubels en decoratie vaak nét een tandje te duur. De oprichters van kwartslag willen laten zien dat je al door een object een “kwartslag” te draaien, het een totaal vernieuwende functie kan geven. Het zit hem al in de naam “Kwartslag”. Een voorbeeld is de Ladder, die met een kwartslag een boekenkast kan worden. Deze upcycling objecten zien er ook nog eens design uit!

creative-diy-repurposing-reusing-upcycling-18-2 copy

“Toegangkelijkheid”
Er zijn veel ontwerpers die gebruik maken van upcycling voor interieur stukken. Deze ontwerpers verkopen hun werk voor echter veel geld door, hierdoor worden deze upcycling projecten direct onbereikbaar voor de groep waar het juist het hardste nodig is. Studeren is tegenwoordig erg duur en veel studenten hebben niet veel geld meer uit te geven naast school aan het interieur van hun huis. Juist deze groep heeft een inspiratie bron nodig die ze een creatief duwtje geeft richting de wereld van upcycling. Je zal er versteld van staan hoeveel verschillende mooie en handige objecten je al kan maken van een berg oude pallets. Zo kwam kwartslag erachter dat, als men een nieuwe bank koopt, men veel duurder uit is dan dat men er zelf een maakt. Een goedkope bank kost al gauw rond de €400,-/€500,-!  Onderstaande schema geeft aan hoeveel men kwijt is voor een aantal pallets. Een aardig verschil in prijs! Het enige wat nodig is, is kennis hoe men een eigen bank kan maken uit dit materiaal. Laat Kwartslag nou hét verzamelpunt zijn voor deze informatie.
Screen shot 2014-01-31 at 23.05.44
Screen shot 2014-01-31 at 22.16.01

“Hergebruik zonder truttigheid, dát is kwartslag”
Tuurlijk, er waren al veel meer blog’s die de zelfde insteek hadden als Kwartslag. Alleen al deze blog’s hadden een ding gemeen; De huismoeder stijl straald er bij allemaal vanaf.  Het is als zoeken naar een speld in een hooiberg, de spelden zijn de toffe makkelijke upcycling ideeen en het hooi is een grote berg van decoratie frutseltjes en cupcake inspiratie plaatjes. Als jonge student wil je toegankelijke ideeën waarvan je denkt: “ja fuck it”, ik laat nu alles vallen waar ik mee bezig ben en ik ga een oude pallet zoeken en maak er een schoenenrek van. Uit de statistieken bleek, dat de internationale blogs vooral op sociaal gebied de leeftijdsgroep tussen de 20-30 lag. De jongeren wisselen ideeën met elkaar uit, maar hebben geen ruimte tussen alle onzin van overige leden. Hierdoor gaat kostbare informatie verloren! Kwartslag maakt plaats voor een heldere plek waar man zijn/haar ideeën kan weergeven (deze worden beoordeeld op nut).

Screen shot 2014-01-31 at 22.15.39
“Internationaal”
Het onderstaande schema geeft de momenteel actieve blogs wereldwijd weer. Kwartslag sloeg zijn slag door middel van te hergebruiken zónder de truttigheid van de internationale blogs. Een logische stap, waardoor de populariteit toe nam.

Screen shot 2014-01-31 at 22.15.53

Waarom geen website en het blog volledig via facebook?
Dit omdat facebook tegenwoordig een groter bereik heeft als de gemiddelde websites. Veel mensen kijken dagelijks regelmatig naar hun facebook newsfeed. Zodra je de “like” binnen hebt zullen deze personen bijna 100% zeker het bericht langs zien komen. Plus de verspreiding/ bereik via facebook is veel groter als een website. Voor een website moet je het doen met advertentie’s waar in dit geval geen geld voor is omdat Kwartslag een vrijwillig en niet op winst gebaseerde organisatie is. Je zou het dan moeten hebben van mond tot mond reclame, maar dit weegt in geen enkele mogelijkheid op tegen het bereik wat facebook tegenwoordig heeft. Plus de doelgroep van kwartslag zit dagelijks op facebook. Zodra iemand een post “liked” zien (per keer!) rond de 200 mensen het ook voorbij komen. Hierdoor blijft het aantal likes nog altijd stijgen van kwartslag en kan dit in de toekomst een term gaan worden in de populaire blog’s.

creative-diy-repurposing-reusing-upcycling-23-3-560x361

Al binnen enkele dagen groeide de facebook van 0 likes naar 200 likes. Op vele post’s krijgt kwartslag toffe reacties. Volgers “taggen” vrienden en vriendinnen onder de ideeën die ze tof vinden, met als doel het eventueel te realiseren. Dit is precies waar kwartslag naar toe wil, dat mensen ook daadwerkelijk het nut en plezier van upcycling in gaan zien en de stap kleiner wordt om het ook daadwerkelijk te gaan doen. Ook roept kwartslag de volgers op om eigen ideeën of gevonden projecten op het web in te zenden via facebook. Zo kregen ze er al een aantal toeggestuurd waaronder een LP schaal die in een aantal korte stappen te realiseren is.

“Fijn die rijm”
De post zijn elke keer opgeleukt met een rijmpje of een mooie zin. Dit geeft de blogpost’s sprekend en grappig. Kwartslag onderscheidt zich hierin door een saaie post een 2de laag te geven. Ze proberen de ideeën op een grappige manier over te laten komen, waardoor het vertrouwder én toegankelijker wordt voor alle doelgroepen. Kwartslag :”Ook maken we het voor onszelf leuker met een goede rijm erbij, het is vaak een heerlijk fijn momentje op de dag waarin we met ze drieën (met een bakkie) samen komen en een post uitkiezen. Hierna duurt het vaak niet lang tot het rijmen escaleerd en we met een berg rijmen eindigen. Uit de berg kiezen we er één uit en kan de post online. Een goed voorbeeld was bijv. de bliklamp van ontwerper Willem Heeffer. Hierbij hoorde de volgende rijmpjes: “Heel fijn, een blik met shine!”, “Nie bang, zon blik in je gang!”,” Voel je een koning met dit blik in je woning!”, “Goed gezicht, een blik met licht!” en “Geen ramp, een blik om een lamp!”.

Schermafbeelding 2014-01-30 om 08.52.55“Nie Bang”
Stiekem vonden we het erg leuk, aldus de 3 mannen. We kregen we echt de smaak te pakken toen de reacties zeer positief waren. “Nie Bang” was ons motto, gewoon gaan en kijken of we de mensen kunnen bereiken met dit initiatief. Kwartslag hoopt op een “community” waarin inspiratie te vinden is, dat het “afval” van nu, door middel van het een kwartslag te draaien, herzien kan worden. Men kan men eigen ontwerpen insturen die persoonlijk beoordeeld worden door de kwartslag oprichters. Het brengt mensen samen, en alles kan er met elkaar gedeeld worden. De feedback die individuen aan elkaar geven is een boost voor de persoon met het “probleem”. Het sociale aspect vormt zich als een comunnity waarin men elkaar helpt. Dit groeit met de dag omdat steeds meer personen zich aanmelden bij deze rubrieken.Zo deed Kwartslag een interview met Massimo Boot die in zijn vrije tijd van oud hout (vooral van pallets) meubels maakt en dit doorverkoopt. Ook hij is hiermee gestart toen hem ineens duidelijk werd hoe makkelijk en goedkoop het eigenlijk is. Massimo had een voorraad pallets en is begonnen met een palletbed. Hieruit zijn dingen als tafels, banken en decoratie stukken gegroeid. Het bleek snel dat hier een grote vraag naar was wat hem veel werk opleverd. Kwartslag promoot hem met alle liefde omdat er ook een grote doelgroep is die zelf niet zo handig zijn maar wel graag upcycling producten in hun huis zouden willen.Een intressant gegeven is dat het veel minder milieu /green verontreinigend is. Bovendien kost het veel minder geld om zelf aan de slag te gaan.
Untitled-2
“Vuig idee?”
Zoals uit de statistieken blijkt, drukt men bij hergebruik de kosten ver terug. Het resultaat is volledig afhankelijk van de inzet van de maker. Het customizen van je eigen product is wat men tegenwoordig aanspreekt. Men wil niet meer de standaard kast maar zelf creëren en duurzaamheid speelt ook een grote rol. Stuur je eigen project op, of mail Kwartslag voor interessante projecten.Via: Kwartslag

Schermafbeelding 2014-01-30 om 09.11.19Screen shot 2014-01-31 at 22.16.19Door: Remco Blom, Koen van Geel & Stan Haanappel.

Feedback van Koen van Geel, Stan Haanappel & Remco Blom
voor het “Manipulatie door greenwashing” artikel.

We vonden het slim om het onderwerp “manipulatie door greenwashing” aan het licht te brengen. Vaak probeert men dit gevoelige onderwerp in de doofpot te stoppen. Tegenwoordig volgt men blind de “keurmerken” en is men veel te gemakkelijk in een “groen” product uitkiezen.

Een pluspunt vonden wij dat er onderzocht is hoe de klant eigenlijk met open ogen word misleid. De weergaven hiervan met de deelhoofdstukken geeft hier een goed inzichtelijk overzicht van. Een minpuntje was dan wel, dat we de achterliggende informatie misten waar het onderzoek op was gebaseerd. Hier uit volgde de vraag waar we deze info konden vinden.

“Niet denken als een consument maar als producent” vonden wij een sterke conclusie over dit onderwerp. Pluspunt hiervan was dan ook dat we zelf bewuster gingen letten op de uitingen en keurmerken van een aantal producten. We kwamen er zelfs achter dat op een aantal producten die wel zelf consumeren aardig wat misleidende teksten weergeven waren!Een ander minpuntje is dat we eigenlijk benieuwd waren welke keurmerken dan “nep” zijn, en welke juist wél betrouwbaar zijn. Is er een mogelijkheid om de echte en neppe keurmerken schematisch in beeld te brengen? (Door deze bijvoorbeeld  in een online website of “app”-vorm te gieten, kan men direct het product scannen of herkennen aan echtheid of nepheid.)

Misschien kunnen jullie (als onderzoek) een soort testpanel opzetten waarmee er direct interactie is met de consument zijn bewustzijn. Hieruit kunnen jullie dan bijvoorbeeld data kunnen verzamelen (op lokaal niveau) of men dan “bewust” koopt, en peilen of men dan tóch nog misleid word door de behandelde onderwerpen. Ook waren we benieuwd in welk medium jullie dit onderzoek willen gaan presenteren aan het publiek. Welke stappen zouden jullie willen ondernemen om de subhoofdstukken aan te pakken? Jullie gaven in de conclusie aan om de organisaties zoveel mogelijk aan het licht te brengen, misschien een publicatie in de krant?

Door: Remco Blom, Koen van Geel & Stan Haanappel.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s