Manipulatie door Greenwashing

Op verschillende manieren worden consumenten overgehaald biologische en duurzame producten te kopen. Ze spelen in op het gevoel dat je een goede daad verricht voor de wereld als je het koopt. Maar hoe goed en groen is het product of de organisatie daadwerkelijk? Vaak doen organisaties zich voor alsof zij weloverwogen met het milieu en/of andere maatschappelijke thema’s omgaat, maar dit blijkt vaak niet meer dan ‘een likje verf’.

Veel consumenten nemen zonder twijfelen aan dat de producten ook echt biologisch zijn. De term greenwashing wordt meestal gebruikt bij organisaties die iets goeds doen, maar in de kern van het bedrijf nog steeds veel verspillen. Na onderzoek kunnen we bij de volgende producten concluderen dat dit niet het geval is. Ieder product valt onder te verdelen in verschillende voorbeelden van greenwashing. 

Voorbeelden van Greenwashing:
– Onduidelijke begrippen
– Suggestieve plaatjes
– Beter dan de rest
– Gewoon niet geloofwaardig
– Onrelevante termen
– Geen bewijs
– Verzonnen vrienden
– Standaart claims
– Liegen.
AfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeelding

Conclusie

Biologische producten zijn een goede stap in de richting van een groene, duurzame wereld. Maar we zijn er nog niet. Processen van producten en organisaties blijken lang niet altijd duurzaam genoeg. Het gaat uiteindelijk allemaal om geld, waardoor er interessant wordt gedaan met milieu vriendelijke termen, afbeeldingen enz. De kwaliteit die een groen product beloofd is zeker nog niet altijd 100% haalbaar. Door deze producten en organisaties zoveel mogelijk aan het licht te brengen hopen we greenwashing terug te drijven en de consument bewuster te laten nadenken bij een aankoop. Niet denken als een consument maar als producent.

Kiki Coster & Carmen reus 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s